Er zijn glijmiddelen op basis van water of op siliconenbasis. Glijmiddelen op basis van water zijn de goedkoopste. Een nadeel van deze glijmiddelen is dat ze relatief snel opdrogen en dan opnieuw moeten worden aangebracht. Het voordeel is dat ze geen vlekken maken en veilig zijn in combinatie met latex condooms.
Glijmiddelen op basis van siliconen behouden hun ‘glijvermogen’ veel langer.

Een ander voordeel is dat ze ook onder water te gebruiken zijn. Dat komt omdat siliconen niet oplossen in water. Maar dat is tegelijkertijd ook het nadeel van glijmiddelen op basis van siliconen: vlekken zijn moeilijk te verwijderen. Een ander nadeel van deze glijmiddelen is dat ze niet mogen worden gebruikt in combinatie met latex condooms en seksspeeltjes die van siliconen zijn gemaakt, omdat het glijmiddel de moleculen van de condooms en seksspeeltjes langzaam aantast, waardoor ze onveilig en onbruikbaar worden.